آشنايي با گاسترونومي و ارائه 15 نوع غذا و نوشيدني

راه اندازي رستوران و تجهيزات آشپزخانه صنعتي

آشنايي با گاسترونومي و ارائه 15 نوع غذا و نوشيدني

۲۰ بازديد

 

چكيده مطالب مقاله:

 

غذا و نوشيدني: كرمان نهمين استان پرجمعيت كشور محسوب مي‌شود.

كرمان از استان‌هاي بسيار مهم و تاريخي كشور به‌شمار مي‌آيد.

استان كرمان همچنين بيش از ۶۶۰ اثر ملي ثبت شده دارد و از استان‌هاي تاريخي ايران مي‌باشد.

اين استان بزرگترين صادركننده خرما، زيره و پسته در كشور است و در اكثر غذاهاي اين استان از اين سه محصول استفاده مي شود.

در اين مقاله 14 غذاي سنتي استان كرمان معرفي و طرز تهيه 5 غذا نيز آمده و دو عدد نوشيدني معرفي شده است. و در پايان 6 شيريني استان كرمان نيز معرفي شده است.

مقدمه آشنايي با گاسترونومي و ارائه 15 نوع غذا و نوشيدني:

استان كرمان پهناورترين استان ايران با مركزيت شهر كرمان است.

در جنوب شرق ايران قرار گرفته و جمعيت آن در سال ۱۳۹۵ و بر اساس آمار مركز آمار ايران برابر با ۳٬۱۶۴٬۷۱۸ نفر بوده‌است.

كرمان با دربر گرفتن بيش از ۱۱ درصد از وسعت ايران با حدود ۱۸۳۱۹۳ كيلومتر مربع نخستين استان پهناور ايران مي‌باشد.

استان كرمان ۷ اثر ثبت شده در ميراث جهاني يونسكو از جمله ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، دهكده صخره‌اي ميمند در شهربابك، ارگ راين و روستاي صخره‌اي درگسك كوهبنان و مقبره آخوند كوهبنان، كوير لوت و سه قنات دارد و رتبه نخست ايران را از اين حيث دارد.

استان كرمان همچنين چندين سال متوالي رتبه نخست صادرات غيرنفتي كشور را از آن خود كرده‌است.

اين استان بزرگترين صادركننده خرما و پسته در كشور است. حدود ۱۷٪ از باغ هاي كشور در اين استان قرار دارد كه از اين رو داراي رتبه نخست كشوري است.

با داشتن دانشگاه‌هاي بزرگ و مهم و نيز قشر تحصيل كرده در كشور يكي از قطب‌هاي علمي در ايران نيز به‌شمار مي‌رود.

استان كرمان با اقليم‌هاي متنوع خود در بسياري از محصولات باغي از جمله گردو، خرما، مركبات و پسته رتبه‌هاي اول تا سوم كشور را در اختيار دارد.

كرمان يكي از استان‌هاي ورزش خيز كشور است و باشگاه‌ها، آكادمي‌ها، تيم‌ها و قهرمانان ورزشي زيادي از اين استان به دنيا معرفي شده‌است (نتايج سرشماري نفوس و مسكن، 1395).

نقشه استان كرمان

نقشه استان كرمان در طرح و ساخت پرسا

تصوير شماره 1: نقشه استان كرمان

از سوي ديگرنقاط مختلف كشور را با نشانه هايي مي شناسند و آن نشانه ها به نوعي شناسنامه آن منطقه محسوب مي شود.

برخي از كارشناسان تغذيه معتقدند به دليل اينكه در غذاهاي سنتي و محلي از سبزيجات و ميوه هاي مختلف استفاده مي شود اين غذاها داراي فيبر كامل و كافي هستند.

استفاده از دانه هاي گياهي مختلف در غذاهاي سنتي و محلي از جمله ديگر مزيت هاي اين دسته غذاها محسوب مي شود.

استان كرمان كه از آن به عنوان پهناورترين استان كشور ياد مي كنند داراي پيشينه غني فرهنگي است و در زمينه غذاهاي سنتي و محلي نيز همچون ساير نقاط كشور تنوع بسيار زيادي دارد (شبكه اطلاع رساني دانا، 1399).

آشتايي با گاسترونومي

كلمه "gastronomy" با ادغام كلمات يوناني "gaster" (معده) و "nomas" (قانون) شكل گرفت.

با اين حال ، تفسير آنچه كه نشان مي دهد و فراتر از معناي لغوي آن را پوشش مي دهد ، به جاي معناي فرهنگ لغت فقط مفيدتر و مهم تر است (Altinel, 2014).

اگرچه "گاسترونومي " به عنوان هنر خوردن و آشاميدن در بسياري از منابع تعريف شده است.

اما در واقع اين شاخه اي از هنر و علم است كه ارتباط مستقيمي با شيمي، ادبيات، زيست شناسي، زمين شناسي، تاريخ، موسيقي، فلسفه، روانشناسي، جامعه شناسي، پزشكي، تغذيه و كشاورزي (Kivela & Crotts, 2006). از آن جا كه موضوع مربوط به خوردن و آشاميدن است.

اين موارد شامل علوم تغذيه اي، حس چشايي و فيزيولوژيك آن، توليد شراب، عملكرد عناصر غذايي در بدن انسان، تعيين كيفيت در انتخاب مواد غذايي و توسعه فرايندهاي توليد مطابق با بهداشت است.

و هنجارهاي بهداشتي براي جلوگيري از خاموش شدن مواد غذايي از نظر جسمي، شيميايي و بيولوژيكي(Shenoy, 2005). هدف از غذا خوردن حفظ سلامتي انسان با بهترين تغذيه ممكن و اطمينان از لذت بردن از زندگي و غذا خوردن است. مواد غذايي و نوشيدني هايي كه در محيط هاي بهداشتي توليد مي شوند و به گونه اي آماده مي شوند كه به لذت كام و بينايي مي پردازند نيز از ديگر مباحث مربوط به علم غذا هستند.

جهانگردي در دنياي امروز يكي از مهمترين بخشهاي اقتصادي و فعاليتهاي گذران اوقات فراغت است.

و اين واقعيت كه از نظر اقتصادي تأثير چند برابري دارد و مي تواند باعث فعال شدن مستقيم و غيرمستقيم در بسياري از زيرمجموعه ها شود.

آن را به يك وسيله ايده آل براي توسعه تبديل مي كند (Cagli, 2012).

جهانگردي كه نقشي محرك در توسعه جوامع دارد، منبع درآمد افراد ارائه دهنده خدمات است زيرا مردم هنگام سفر براي تأمين نيازهاي خود هزينه مي كنند.

با افزايش نيازهاي مردم ، توليد و ارائه كالاها و خدمات بيشتر و بيشتر ، كه توليد ، سرمايه گذاري و درآمد را در جوامع افزايش مي دهد ، افزايش مي يابد.

جهانگردي بر برقراري روابط با ملت ها ، مردم و ملت ها تأثير مي گذارد و همچنين پديده هاي فرهنگ، ميراث، اقتصاد و محيط را ادغام مي كند. ب

نابراين، جهت دهي به توسعه و هماهنگي و كنترل آن از موضوعات بسيار اساسي هستند.

اگرچه اصطلاحات مختلفي از جمله "گردشگري آشپزي"، "گردشگري غذا"، "گردشگري گاسترو ، "گردشگري نوشيدني"، "گردشگري غذا" و... در ادبيات براي تعريف آن استفاده مي شود.

اصطلاح گسترده اي  استكه " گردشگري "به عنوان" دنبال كردن تجربه بي نظير خوردن و آشاميدن "تعريف شده است.

گردشگري غذا ، كه به طور كلي به اصالت يك غذا و بومي بودن آن در يك مكان، يك منطقه يا يك كشور اشاره دارد ، مناطق اصلي غذاهاي بومي و گردشگري شراب را پوشش مي دهد.

 

غذا سنتي استان كرمان

كرمان، يكي از پنج شهر تاريخي ايران در جنوب شرقي كشور است كه با  شرايط اقليمي و كويري، يكي از بهترين مقاصد گردشگري ايران به شمار مي‌آيد.

تجربه آرامش و سكوت كوير در كنار جاذبه‌هاي تاريخي و طبيعي كرمان، سفري به‌يادماندني را در ذهن شما رقم خواهند زد.

كه بدون شك اين تجربه، بدون امتحان كردن غذاهاي محلي و بومي تكميل نخواهد شد.

غذاهاي محلي استان كرمان بسيار متنوع و خوشمزه هستند و در ميان آن‌ها مي‌توان به انواع خورش، آش، آبگوشت، پلو و خورش اشاره كرد.

زيره، يكي از مشهورترين ادويه‌هاي استان كرمان است كه در طبخ بسياري از غذاهاي محلي كرمان به كار مي‌رود.

همان طور كه مي‌دانيد، مرغوب‌ترين و باكيفيت‎‌ترين زيره در ايران در استان كرمان به‌صورت خودرو رشد مي‌كند و دليل استفاده زياد از اين ادويه در غذاي محلي كرماني ها نيز همين است.

كشك، يكي ديگر از مواد غذايي محبوب در استان كرمان است كه در بسياري از آش‌ها به كار گرفته مي‌شود (ميرالماسي، 1400).

همچنين خرما و پسته به ترتيب  از محصولات جنوب و شمال استان كرمان مي باشد كه در غذاهاي اين استان به وفور به كار برده مي شود.

طرز تهيه غذاهاي سنتي كرمان

  • طرز تهيه غذا بز قورمه

اين غذا به دليل اينكه معمولا از گوشت بزغاله تهيه مي شود به اين اسم ناميده شده است (ملك پور، 1399). و با نان و سبزي خوردن و پياز سرو مي شود.

[بز قورمه

بز قورمه طرح و ساخت پرسا

تصوير شماره 3: بزقورمه

مواد لازم: گوشت سر دست و چرب، نخود، سيب زميني، سير،كشك، ادويه و كمي زيره، نعناع و سير داغ

ابتدا پياز و سير را در كمي روغن در قابلمه ويا زودپز تفت مي دهيم سپس گوشت را اضافه كرده و بعد از تفت دادن، زردچوبه و فلفل سياه و كمي زيره را اضافه مي كنيم.

سپس نخود را كه از 8 ساعت قبل  در آب خيسانده ايم با آب به مواد اضافه مي كنيم.

و به مدت يك ساعت در زودپز و زمان بيشتري در قابلمه مي پزيم پس از پخت كامل استخوان ها را جدا كرده و تمام مواد را با گوشت كوب له كرده و كشك را اضافه مي كنيم.

در نهايت نمك اضافه مي شود به خاطر وجود نمك در كشك بهتر است آخر اضافه شود در آخر با نعناع و سير داغ تزيين مي شود.

معمولا اين غذا با نان و سبزي خوردن سرو مي شود.

اين غذا بيشتر در شهرهاي بافت، زرند، و عمدتا در شهر بابك تهيه مي شود.

براي تهيه اين غذا وقت زيادي صرف مي شود.

بدين صورت كه گوسفندي كه در فصل تابستان بعنوان پرواري نگهداري شده را سر بريده و پس از تميز كردن تمام لاشه را با نمك و مقدار كمي آب روي آتش مي گذارند.

با حرارت آتش كم كم گوشت به اصطلاح به روغن مي افتد كه بايد مرتب هم زده شود ته به ظرف نچسبد.

بعد از جدا كردن استخوان ها گوشت را داخل شكمبه ريخته و نگهداري مي شود.

در اكثر غذاها مورد استفاده قرار ميگيرد بخصوص يراي تهيه نيمرو كه فوق العاده لذيذ و خوشمزه است.

قورمه

قورمه طرح و ساخت پرسا

تصوير شماره 4: قورمه

  • طرز تهيه غذا گيپا

اين غذا بيشتر براي ناهار و شام آماده مي شود و اكثر موارد به همراه كله و پخته پخته مي شود. ولي به تنهايي هم پحته مي شود.

گيپا

گيپا طرح و ساخت پرسا

تصوير شماره 5: گيپا

مواد لازم: برنج، ماش، پياز داغ، شكمبه گوسفند، ادويه، زيره

تهيه اين غذا به اين شكل است كه پيازرا در روغن سرخ كرده و زردچوبه را اضافه مي كنيم.

سپس برنج و ماش را كه از قبل  خيسانده ايم به همراه نمك مورد نياز و زيره مخلوط كرده و و كنار مي گذاريم.

سپس شكمبه يا سيرابي را بعد از تميز كردن و شستن به تكه هاي منضم برش داده و با مواد آماده شده پر مي كنيم و با نخ و سوزن دوخته مي شود.

سپس داخل قابلمه گذاشته و به مدت چند ساعت پخته مي شود.

ولي در كرمان بيشتر مرسوم است كه به همراه كله و پاچه پخته شود و طعم بهتري خواهد گرفت.

  • طرز تهيه غذا قاتق گوشت

اين غذا شبيه آبگوشت هست و با نان خورده مي شود ولي ياز هم طعم خاصي را دارد و به نوعي طرفدار خودش را دارد.

مواد لازم: گوشت چرخ كرده، سيب زميني نگيني، آرد نخودچي، سبزي (مرزه خشك)، رب گوجه، ادويه، گوجه فرنگي، پياز و آب ليمو

تهيه اين غذا زياد مشكل نيست به اين صورت كه اول پياز رنده شده ، نمك، آرد نخود چي و مرزه خشك را مخلوط كرده و ورز مي دهيم.

سپس به صورت گرد و شبيه شامي كباب شكل مي دهيم و كنار مي گئاريم پياز خورد شده را در روغن سرخ كرده.

سپس زرد چوبه، فلفل سياه و رب گوجه را اضافه كرده و بعد از تفت دادن گوچه هاي خورد شده را اضافه كرده تا آب گوجهتم تمام شود.

در انتها آب چوشيده اضافه كرده و سيب زميني و گوشتهاي آماده شده را نيز اضافه ميكنيم تا پخته شود براي چاشني هم از آب ليمو استفاده مي شود.

جهت خواندن ادامه اين مطلب وارد لينك شويد.

جاذبه های گردشگری پراگ

۱- کاخ شهرداری (Municipal House)

کاخ شهرداری، عمارتی بزرگ با تزئینات هنری بسیار زیبا می باشد که در مجاورت برج باروت (Powder Tower) و کاخ پکوفیسکی (Pachovsky Palace)، در قسمت قدیمی شهر واقع شده است. پادشاهان بوهمیایی چک برای حاکمیت و کنترل نواحی شهر از این عمارت هنری کلاسیک، استفاده می کردند. درون کاخ شهرداری مجسمه هایی از معروف ترین هنرمندان قرون گذشته به چشم می خورد. این عمارت به دروازه شهر باستانی پراگ متصل می شود.

غذاهای معروف پراگ

۱- سیویچکوا نا اسمتیه (Svíčková na smetaně)

این غذا را می‌توان غذای ملی و محبوب چک معرفی کرد. گوشت راسته گوسفند را با سبزیجاتی چون هویج، پیاز یا ریشه کرفس، به همراه فلفل سیاه، فلفل فرنگی، برگ‌های خوش‌بو و زعتر (از خانواده آویشنیان) و خامه آشپزی میشوند. این غذا معمولا با دامپلینگ سرو می‌شود.

امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد